Hızlı okuma teknikleri nelerdir? Sorusunu hep soruyoruz. Çünkü hızlı okumanın temelinde insanın, gözlerini ve zihnini geliştirmesi yatar bunun için de hızlı okuma egzersizleri yapmak gerekir.
Hızlı okuma teknikleri nelerdir? sorusuna yanıt arayacağımız bu makalede, hızlı okuma teknikleri eğitimi alacak, hızlı okuma nasıl yapılır öğreneceksiniz.
Hızlı okuma iki temel amaç için yapılır. İlk amacımız gözlerimizin görme alanını genişletmektir. İkinci amacımız ise zihnimizi hızlandırmaktır. Eğer gözlerinizi ve zihninizi yeterince hızlandırabilirsek, sıradan insanların, okumak için günlerini ayırdığı kitapları birkaç saat içinde okuyabiliriz. Peki, hızlı okuma tekniği nedir? Kısa sürede okumamızı nasıl hızlandırırız?
Göz kaslarınızı geliştirmek için elimize bir kitap alıyoruz. Bu kitaptan seçtiğimiz bir sayfayı açıp o kitabın her satırından sadece iki kelime okuyoruz bu iki kelimenin arasında en az 6-7 kelime olmalı.
Kelimeleri olabildiğince hızlı okuyup anlamlarını aklımızda tutmaya çalışıyoruz. Sayfanın sonuna kadar bu şekilde ilerliyoruz. Ardından metni ne kadar anladığımızı kontrol ediyoruz.
İlk denemelerinizde metni hemen anlamayı beklemeyin! Çünkü bu pratik gerektiren bir tekniktir. Biraz tekrar yaptıktan sonra kafanızda bir şeyler oluşmaya başladığını göreceksiniz.
Başka bir göz kasları geliştirme tekniğimizde, başımızı sabit tutarak olabildiğince sağa, ardından olabildiğince sola bakıyoruz ve bu şekilde en az 10’ar saniye bekliyoruz. Aynı işlemi yukarısı ve aşağısı için yapıyoruz.
Bu işlemler bittikten sonra aralarda kalan çapraz noktalara onar saniye süre ile bakıyoruz. Egzersizi böylece tamamlamış oluyoruz. Bu kaslarınızın sınırlarını genişletecek göz kaslarınızı hızlandırıp, güçlendirecektir.
Hızlı okuma teknikleri nelerdir? Sorusunun belki de en temel cevabı görme alanının genişletilmesidir. Sıradan bir insan bir metne baktığında sadece 3 cm’lik bir alandaki kelimeleri okuyup anlayabilir. Bunun için tek bakış yeterlidir. Görme alanımızı genişletmeye çalışmamızın sebebi bakış sayımızı azaltmaktır. Beyin – Göz – Hızlı okuma arasındaki ilişki fotoğraf makinesine benzer.
Fotoğraf makinesinde her kare için deklanşöre bir defa basmanız gerekir. Deklanşöre her bastığınızda makine işlem yapar, Fakat bir tele objektif alırsanız tek tuşla çok daha fazla alanı çekebilirsiniz. Görme alanı da aynı mantıkla çalışır. Görme alanımızı genişlettiğimizde bakış sayımız azalacak, böylece beynimizin yaptığı işlem sayısı da azalacaktır.
Böylece bir bakışta bir satırı görebilecek hatta tüm paragrafı anlamlandırmış olacağız. Görme alanımızı geliştirmek için yapacağımız egzersizde, elimizdeki metni 3lü ya da 4lü kelime grupları olarak görmeye çalışacağız. Asla geriye dönüp ne okuduğumuzu anlamaya çalışmayacağız.
Bu yöntem önceleri zor gelse de belli bir tekrardan sonra eskiden neden bu kadar yavaş okuduğunuza hayret etmeye başlayacaksınız. İkinci yöntemde ise hızlı okuma teknikleri programı kullanmanız gerekli.
Hızlı okuma teknikleri indirdikten sonra program içinde bulunan aktif görme egzersizi sizi yönlendirecek Bu programlar gözün aynı anda birden fazla noktayı görebilmesi için kurgulanmışlardır.
Programa göre ortada bir nokta var ve bu noktanın iki yanında sayıları okumanız gerekiyor. Bu sayılar 1 saniyeden daha az ekranda kalıyor. Sayıları okumayı başarınca, sayılar ortadaki noktadan biraz daha uzaklaşıyor ve rakam sayısı da artıyor.
Bu şekilde her geçen bölümde görme alanı genişliyor ve görmek zorlaşıyor bu şekilde yaptığınız egzersizlerle, Hızlı okuma teknikleri nelerdir öğrenmiş olacaksınız
Hızlı okuma teknikleri nelerdir, liste halinde aşağıda sizlere sunuyoruz. Bu yöntemlerle ilgili sitemizde bol miktarda kaynak mevcut dilediğinizi indirebilir ve kullanabilirsiniz.
Ayrıca sitemizde bulunan, hızlı okuma teknikleri programı sayesinde görme alanınızı genişletebilir. Hızlı okumaya geçiş yapabilirsiniz. Başarılı bir hızlı okuma için ön hazırlık yapmak da hızlı okuma tekniklerinin bir parçasıdır.
Yukarıda saydığımız hızlı okuma tekniklerinden bazılarını herkes yapabilir ancak bazıları için hızlı okuma kursu almanız şarttır. Kimilerinin hızlı okumak, okumanın tadınızı bozuyor demesinin sebebi, hızlı okuma teknikleri ile tanışmamış olmalarından kaynaklanır.
Çünkü hızlı okuma ile daha iyi anlarsınız, daha çok okursunuz. Böylece sevdiğiniz yazarların kitaplarını okuyacak daha çok zamanınız olur.
Hızlı okumayı öğrenmiş bireyin başka şeylere ayıracağı vakit artacaktır. Okumak bir ihtiyaçtır. Ancak okumayla ilgi bir işiniz varsa hızlı okuma teknikleri nelerdir? sorusunun yanıtını öğrendikten sonra sosyal hayatınıza daha çok vakit ayırabileceğinizden emin olabilirsiniz.
Eğlenceli egzersizlerle hızlı okumayı severek öğreneceksiniz. Popüler klasik eserleri zevkle okuyacak, kelimeleri gruplandırma tekniğiyle göz atarak hızlıca geçeceksiniz. Tüm kitapların içerikleri parçalara ayrılmıştır. Böylelikle bu parçaları algılayacak ve beyne bildirim göndereceksiniz.